COLLECTIE

De stalen meubelen uit de collectie van Staalmaker zijn duurzaam en hebben een industriële uitstraling. Ze worden in kleine oplage gemaakt en zijn daarmee uniek. Doordat het productieproces in eigen beheer is kunnen specifieke wensen van de klant gemakkelijk verwerkt worden. Zo kan de maatvoering, kleur of bewerking nog worden gewijzigd zonder de esthetische waarde verloren te laten gaan.

MAATWERK

Bij staalmaker kunt u ook terecht voor staal op maat. Als het gaat om een stalen onderstel voor een tafel een rvs spiegellijst of een ijzeren uithangbord, bij staalmaker is van alles mogelijk. Ook voor de juiste afwerking of uitstraling van het product kan staalmaker adviseren, of het nu industrieel of strak uitgevoerd moet worden.

BINNEN & BUITEN

Staal voor binnen of buiten kan ook worden uitgevoerd. Denk hierbij aan een stalen trap, ijzeren deur of leuning op maat, maar ook voor een stalen hek kunt u bij staalmaker terecht. Bij elk idee of ontwerp begeleidt Staalmaker om tot het beste resultaat te komen.

VERHAAL OVER STAAL

Wat is staal nou eigelijk en wat kun je er allemaal mee:

SOORTEN STAAL

Staal is een legering van ijzer en koolstof en is leverbaar in verschillende kwaliteiten (afhankelijk van de samenstelling). Ook is staal leverbaar met verschillende soorten uiterlijk. Voorbeelden hiervan zijn:

WARMGEWALST STAAL

Doordat het staal warm verwerkt wordt ontstaat er een blauwe walslaag die het staal een blauwkleurig uiterlijk geven, dit geeft een industriële uitstraling en is uitmate geschikt voor ruige meubels en stoere inrichtingen.

GEBEITST STAAL

Bij Gebeitst staal wordt de walshuid verwijderd en ontstaat er een grijzer kleuroppervlak. Bij later bewerkingen zoals poedercoating is dit beter voor de hechting. Gebeitst staal kan ook toegepast worden voor meubels die blank blijven en een iets minder industrieel uiterlijk dienen te hebben.

COR-TEN STAAL

Cor-Ten staal is een hoogwaardig staalsoort. Door de roestkleurige oxidehuid wordt het onderliggende materiaal afgesloten van zuurstof, waardoor het roest proces wordt vertraagt. Cor-ten is goed toe te passen voor buiten en daardoor bruikbaar voor een tuinhaard of plantenbak.

RVS ‘ROESTVAST STAAL’

Roestvast ook wel roestvrij staal genoemd is een staal waar chroom en nikkel aan is toegevoegd. Door deze legeringen wordt het staal beschermt tegen roest vorming. RVS heeft een grijs kleurig uiterlijk en is op verschillende manieren na te bewerken. RVS wordt veel toegepast in badkamer, keukens en strakke meubelen.

BEHANDELINGEN STAAL

Staal kan op verschillende manieren behandeld worden. Mogelijkheden hiervan zijn:

POEDERCOATEN

Poedercoaten ook wel poederlakken genoemd is een elektrostatisch verfproces waarbij een negatief geladen poeder op een positief geladen werkstuk wordt gespoten. Na dit proces wordt het in de oven gesmolten waarna het tenslotte uithard tot een vaste verflaag.

NATLAKKEN

Natlak wordt aangebracht middels een verfspuit en bestaat meestal uit 2 componenten (verf en verharder). Dit is om de lak beter en sneller te laten drogen. Door natlak te gebruiken is er een hogere glansgraad mogelijk. Dit is mooi voor bijvoorbeeld lampen en spiegellijsten.

SCHILDEREN

Schilderen is de eenvoudigste manier om staal te behandelen. Bij bepaalde producten geeft dit toch het beste uiterlijk. Denk hierbij aan stalen kozijnen of oud hekwerk met een ambachtelijke uitstraling.

VERZINKEN

Verzinken is het aanbrengen van een zinklaag op en aan de binnenzijde van het staal. Door de zinklaag wordt het staal verduurzaamd en krijgt het een grijs gebloemd uiterlijk. Na het verzinken kan er ook een poedercoating of natlak worden aangebracht om zo kleur te geven.

SLIJPEN/BORSTELEN (RVS ‘ROESTVAST STAAL’)

Slijpen is een bewerking die veel bij RVS wordt toegepast. Het materiaal is veelal leverbaar in korrel 320 (grofheids graad) en is na bewerking goed bij te werken d.m.v een slijp/borstel machine. Deze bewerking wordt veel toegepast bij aanrechtbladen, achterwanden en strakke RVS meubels.

METAAL TECHNIEKEN

Staal kan op verschillende manieren bewerkt worden. Mogelijkheden hiervan zijn:

MIG/MAG LASSEN

MIG lassen is een booglas techniek. De techniek werkt met een afsmeltende elektrode die van een rol afdraait en uit de lastang komt. Doordat de las een dikke en industriële uitstraling heeft is het goed geschikt voor stoere meubels en constructies.

TIG LASSEN

TIG Lassen is een lasboog techniek met een niet afsmeltende elektrode. De las wordt d.m.v een draad handmatig toegevoegd. TIG lassen wordt veel toegepast voor RVS. Doordat de las kleiner kan zijn is het uitermate geschikt voor het fijnere werk.

SLIJPEN

Slijpen wordt veelal gebruikt voor nabewerking. Door gebruik te maken van een lamellen schuurschijf is het mogelijk de lassen mooi na te bewerken. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld strakke meubels gemaakt worden die later worden behandeld.

ZAGEN

Door materiaal te zagen kan het staal op de juiste lengte worden afgekort, maar kunnen er ook mooie verstekken worden gemaakt die voor latere bewerkingen belangrijk zijn.

KANTEN

Kanten wordt gebruikt om plaatstaal te buigen in de gewenste hoek. Dit wordt bijvoorbeeld gebruikt om vuurbakken of plantenbakken te maken.

LASERSNIJDEN

Lasersnijden is een computer gestuurde techniek die veel gewenste plaatuitslagen kan maken. Doordat alles door de computer wordt verwerkt is het mogelijk om heel nauwkeurig te werken. Staalmaker gebruikt laser gesneden uitslagen om er een totaal product van te maken en wordt daarna veelal gelast of gekant.